תמונת רקע

שבוע שוס: פרשת לך לך ויין

שוס יצאת כשר / שבוע שוס: פרשת שבוע ומתכון  / שבוע שוס: פרשת לך לך ויין

פרשת לך לךפרשת לך לך מפגישה אותנו עם אינספור סיפורים שכל אחד מהם ראוי לפרקים משל עצמו, אבל אנחנו הרי התכנסנו כאן כדי לדבר על אוכל, ומזה יש בה פחות. נכון שיש בפרשה פירוט דקדקני שנראה לרגע כאילו הועתק מהתפריט של מסעדת שיפודים כשרה קלאסית: “עגלה משולשת ואיל משולש ותור וגוזל” ואפילו תנור אש יש שם והרבה עשן, אבל בוא נניח לברית בין הבתרים הנשגבת ולא נהפוך אותה לאוכל.

הסעודה של לך לך

מה שכן, סצינה אחת קטנה יש בפרשת לך לך, טעונה מאוד פוליטית ומדינית, ושם גם מגישים אוכל. מינימלי אמנם, אבל אוכל:

“ומלכיצדק מלך שלם הוציא לחם ויין והוא כהן לא-ל עליון ויברכהו ויאמר ברוך אברם לא-ל עליון קונה שמים וארץ וברוך א-ל עליון אשר מיגן צריך מידיך ויתן לו מעשר מכל”

אברהם אבינו – אז אברם – שב מנצח מהמלחמה הגדולה ומלכיצדק הכהן, מלך שלם, מקבל את פניו בלחם וביין. מלכיצדק לא היה עד לאותו שלב בן בריתו של אברם. על פי חז”ל, במלחמה הגדולה ממנה שב אברם אפילו נהרגו בניו של מלכיצדק בידי צבאו של אברם.ובכל זאת, הלחם והיין.

למה לחם ויין?

מספר פירושים.

  • שכך עושים ליגעי המלחמה החוזרים משדה הקרב
  • הראה לו שאין בליבו עליו על שהרג את בניו
  • רמז למנחות ולנסכים שיקריבו בניו במקום המפגש (מנחה = לחם, נסך = יין)
  • רמז לו על התורה שעתידין בניו ללמוד. ומה הקשר? לפי שכך נאמר במשלי: “לכו לחמו בלחמי ושתו יין מסכתי” ודרשו חז”ל: לחמי זו הלכה ויין זו אגדה.

החלוקה המעניינת הזו המופיעה בפירוש ד’ טעימה ונעימה לחיך. לחם זה הבסיס. לחם זה הדבר בעצמו. אי אפשר בלעדיו. זוהי הלכה. אבל איזה טעם יש לו ללא יין? איזו צורה היתה לדורון של מלכיצדק אם היה כולל רק ככר לחם? אפילו היה זה באגט? או כפרי צרפתי? “יין זו אגדה” – לא רק על הלחם לבדו יחיה האדם. דרושה גם אגדה כדי להשלים את התמונה, כדי להשלים את המנה. ובישיבות ליטא היו אומרים: הרבו בהלכה, המעיטו באגדה. לא יפה להשתכר.

ועכשיו… מה עושים עם המסר? מבשלים ביין:)

פטריות ביין לבן

המצרכים

450 גר’ פטריות שמפניון (עדיף טריות)

רבע כוס שמן זית

4 שיני שום כתושות או חתוכות דק

1 בצל קצוץ

1/2 כוס יין לבן

1 כף מיץ לימון

1/2 כפית שבבי צ’ילי (לא צחובה, עלול להיות חריף לילדים)

2 כפות מרגרינה/חמאה

2 כפות פטרוזיליה קצוה

קומץ מלח שולחן או מלח גס – לפי הטעם

מעט פלפל טחון טרי

אופן ההכנה

  1. שוטפים את הפטריות וופורסים במידה והן גדולות. במידה וקטנות – משאירים כך.
  2. שופכים למחבת גבוהה מחצית משמן הזית (2 כפות).
  3. מוסיפים את הפטריות ומערבבים עד שהן מתחילות להשחים.
  4. מוסיפים את שאר שמן הזית, בצל ושום.
  5. מטגנים עד שהבצלים שקופים.
  6. מוסיפים יין, מיץ לימון ושבבי צ’ילי. מטגנים 2 דקות עד שהנוזלים מתאדים.
  7. מוסיפים חמאה (או מרגרינה) ופטרוזיליה קצוצה.
  8. מבשלים עוד כדקה.
  9. מפלפלים אם צריך. מגישים חם.

אפשר להגיש עם יין דלתון – לאחרונה קיבלנו דלתון מרלו שהיה פשוט, תענוג!

אין תגובות

פרסם תגובה

למענה מיידי